Vlad Dorobanţu, student in Austria recomanda elevilor si studenţilor din Romania sa obţina Permisul ECDL!

 

 
Ce studiezi si la ce Universitate?
-Sunt student la Lauder Business School in Viena, Austria in cadrul programului „Intercultural Business Administration”
De ce ai ales sa studiezi in strainatate?
-Din punctul meu de vedere era singura optiune cu care am plecat inca de la inceputul liceului. Atat timp cat ma tineam de treaba in cei 4 ani de liceu, obtinand diverse certificari si diplome din activitati extracuriculare si finalizand cu o nota mare la BAC stiam ca o sa reusesc sa ajung la o facultate din afara. Am ales sa plec pentru ca la fel ca in orice domeniu, orice experienta in afara tarii reprezinta o provocare din care ai mult mai multe de castigat decat de pierdut. Consider ca daca as fi ales sa raman in tara, as fi stagnat atat din punct de vedere al dezvoltarii profesionale cat si personale/spirituale.
Ce fel de certificari recunoscute international ai in portofoliu?
-Dorind sa studiez in afara am stiut ca sunt mult mai importante certificarile si diplomele din activitatile extracuriculare decat notele propriu zise obtinute la scoala, astfel incat am obtinut certificatul Cambridge pentru atestarea limbii engleze ( CAE), care a contat atat la echivalarea probei de limba straina la BAC cat si in dosarul de aplicare la facultate. Vorbind limba germana de mic, am dorit de asemenea o certificare care ma ajuta in special traind la Viena. Alte diplome obitnute in cadrul liceului absolvit (Lauder-Reut) sunt cele de Business English (in parteneriat cu British Council) si de Diplomatie si Relatii Internationale (oferit in parteneriat cu MAE si Institutul Diplomatic Roman)
Ce te-a determinat sa obtii Permisul ECDL?
-Odata ajuns la facultate la Viena, am fost informati de catre conducerea scolii ca este necesar sa obtinem certificarea ECDL pana la inceputul semestrului 2, astfel incat sa putem certifica cunostintele dar si urmand ca din semestrul 2 sa ni se introduca in programa de studiu un curs avansat de IT (operare). Astfel am fost pus in fata faptului ca in urmatoarele luni va trebui sa-mi obtin certificarea.
Cum ai aflat de Euroaptitudini?
-Fiind mult mai accesibil si mai ieftin de obtinut in tara, am cautat pe internet si am intrebat o fosta colega care stiam ca obtinuse de curand Permisul ECDL, si astfel am aflat de centrul Euroaptitudini. Mi s-a parut accesibil atat ca si locatie cat si ca oferta pe care am primit-o. Fiind mai mult sau mai putin venit „peste noapte” si dorind sa obtin Permisul cat mai repede (deoarece ma aflam intr-o scurta vacanta de la facultate), reprezentantii Euroaptitudini au inteles perfect situatia si s-au adaptat pe cerinta mea, organizand intr-un timp foarte scurt sesiunile de testare pentru a reusi sa-mi obtin Permisul ECDL.
Cum ti s-au parut examenele ECDL?
-Am dat examemenul complet, format din 7 module. Examenul in proportii de 80-90% nu este dificil, cat timp ai notiuni de baza ale folosirii calculatorului si de operare in Microsoft Office, poti trece modulele chiar si fara a urma vreun curs. Singurele module care pot crea probleme sunt 4 si 5 (calculul tabelar-Excel si baze de date-Access), cu care daca nu ai lucrat inainte si nici nu te ai pregatit inainte exista posibilitatea sa nu le promovezi. Mie personal mi-a fost suficient sa rezolv o simulare a fiecarui modul inainte de examen si cum am zis, o pregatire mai serioasa pentru Access care reprezenta un domeniu total necunsocut.
Cum a decurs colaborarea cu Euroaptitudini?
-Colaborarea cu Euroaptitudini a decurs fara probleme. Am contactat centrul fiind la Viena, pe e-mail, prezentandu-le situatia mea si necesitatea obtinerii Permisului intr-un timp cat mai rapid. Raspunsul a fost prompt si imediat mi-a fost prezentata o oferta. Nu au existat nici un fel de probleme ca nu sunt student in Romania, ca vin in afara sesiunilor organizate, fara a urma vreun curs de pregatire (fiindu-mi de altfel imposibil sa urmez). Din punct de vedere al functionalitatii si al pregatirii electronice, nu am intampinat nici o problema, centrul dispune de calculatoare performante, nu au fost cazuri ca se poate bloca, ca se pierde examenul sau alte probleme de natura tehnica.
Consideri ca Permisul ECDL vine in sprijinul elevilor/studentilor care doresc sa-si continue dezvoltarea profesionala sau sa-si faca debutul in cariera?
-Permisul ECDL, ca orice alta certificare, poate sa-ti aduca doar beneficii. Nefiind nici un examen lung sau greu dar mai ales avand flexibilitatea de a putea sustine modulele oricand doresti, il face foarte accesibil. Pentru cei care inca se afla la liceu, o sa-i vada prima oara utilitatea in timpul sesiunii de BAC, cand in ziua competentelor digitale ei vor avea liber si astfel vor mai elimina din stresul care oricum este in acea perioada, avand totodata mai putine probe. Pe termenul lung, cum am zis mai sus, orice certificare este bine venita in portofoliu, fie ca urmeaza sa te duci la facultate sau sa te angajezi, traind intr-o epoca in care totul devine din ce in ce mai computerizat si automatizat, o certificare in domeniu te poate ajuta si iti poate facilita accesul catre o cariera pe care doresti sa o urmezi, indiferent de domeniu.
 

 

© 2013 euroaptitudini.ro All right reserved