Asistenti si asistente medicale din toata tara isi dezvolta si certifica competentele de utilizare a calculatorului, adaptandu-se la noile sisteme informatizate din sistemul de sanatate

 

InvesteÅŸte în oameni !
FONDUL SOCIAL EUROPEAN
Programul OperaÅ£ional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Axa prioritară nr. 3 „CreÅŸterea adaptabilităţii lucrătorilor ÅŸi a întreprinderilor”
Domeniul major de intervenÅ£ie 3.2 „Formare ÅŸi sprijin pentru întreprinderi ÅŸi angajaÅ£i pentru promovarea             adaptabilitaÅ£ii”
Titlul proiectului: „CunoÅŸtinÅ£e de utilizarea calculatorului ÅŸi informatică medicală pentru creÅŸterea adaptabilităţii             asistentelor medicale din spitalele din România”
Numărul de identificare al contractului: POSDRU/81/3.2/S/51697
 
 
28.09.2012
 
Asistenti si asistente medicale din toata tara isi dezvolta si certifica competentele de utilizare a calculatorului, adaptandu-se la noile sisteme informatizate din sistemul de sanatate
 
 
Asistentii si asistentele medicale din sistemul sanitar pot participa GRATUIT la cursurile in domeniul IT organizate in cadrul proiectului “Cunostinte de utilizarea calculatorului si informatica medicala pentru cresterea adaptabilitatii asistentelor medicale din spitalele din Romania”, in urma promovarii examenelor obtinand diplome recunoscute la nivel national si international, dar si un numar de credite recunoscute in sistemul medical.
 
Proiectul, in care S.C. EUROAPTITUDINI S.A. participa in calitate de partener (solicitantul fiind Ministerul Sanatatii), are ca obiectiv imbunatatirea mobilitatii si a adaptabilitatii personalului sanitar mediu din spitalele din Romania la conditiile in schimbare ale sistemelor sanitare prin imbunatatirea competentelor si a aptitudinilor in domeniul ITC si al noilor tehnologii. Proiectul este finantat prin intermediul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, în cadrul – domeniul major de intervenÅ£ie 3.2 „Formare profesională ÅŸi sprijin pentru întreprinderi ÅŸi angajaÅ£i pentru promovarea adaptabilităţii”.
 
De la demararea proiectului, in septembrie 2010, peste 2.600 de asistenti si asistente medicale din toata tara au participat la cursurile IT organizate. Pana in prezent, s-au desfasurat cursuri in judetele Iasi, Brasov, Dolj, Arges, Covasna, Constanta, Prahova, Tulcea, Neamt, Vaslui, Cluj, Olt, Sibiu, Dambovita, Ilfov si Bucuresti, in urmatoarea perioada organizandu-se astfel de sesiuni de instruire IT si in alte judete. Proiectul are o durata de 36 de luni, finalizandu-se in luna august 2013.
 
Principala componenta a proiectului o reprezinta instruirea in cunostinte de baza de operare a calculatorului si certificarea ECDL (European Computer Driving Licence) / CNFPA (Operator introducere, validare si prelucrare date) a 4000 de asistenti si asistente medicale din spitalele din Romania si are drept obiectiv asigurarea cunostintelor si a competentelor necesare adaptarii asistentilor / asistentelor medicale la noile exigente din toate compartimentele activitatii lor: practica clinica, managementul informatiei spitalicesti, educare, informare, comunicare.
 
Cursurile dureaza aproximativ 3 saptamani. In urma promovarii examenelor participantii obtin Permisul European de Conducere a Computerului (ECDL) Start (recunoscut international), certificatul C.N.F.P.A. (recunoscut la nivel national) si 15 credite e.m.c. (recunoscute in sistemul medical).
 
Cursul ECDL Start/ Operator introducere, prelucrare si validare date prevazut in cadrul proiectului este structurat pe 4 module: Utilizarea computerului si organizarea fisierelor, Procesare de test, Calcul tabelar si Informatie si Comunicare. La finalul fiecarui modul cursantul ruleaza o simulare de examen in vederea familiarizarii cu modalitatea de testare, dar si pentru a-si testa cunostintele acumulate. Ulterior, acesta sustine examinarea propriu – zisa (dupa fiecare modul).
 
In urma promovarii celor 4 examene ECDL START participantii la curs obtin Permisul European de Utilizare a Calculatorului.
 
La finalul cursului ECDL Start/ Operator introducere, prelucrare si validare date, participantii sustin examenul CNFPA (care cuprinde sarcini de lucru din toate cele 4 module parcurse). Ca urmare a promovarii acestui examen, cursantii obtin certificatul de absolvire CNFPA si certificatul de participare.
 
Participantii la curs care promoveaza examenul CNFPA obtin si 15 credite EMC, recunoscute in sistemul sanitar.
 
Calificarea resurselor umane reprezinta o cerinta obligatorie pentru adaptarea unitatilor sanitare din Romania la noile cerinte impuse de introducerea sistemelor informatizate si a noilor tehnologii.
 
Proiectul include si activitatea de formare de formatori cu obiectivul de a imbunatati sistemul de instruire si evaluare a performantelor personalului prin crearea unei retele de 400 de formatori, la nivelul unitatilor sanitare din toata tara, care sa permita desfasurarea activitatilor de instruire si dupa incheierea proiectului.
 
Competentele insusite prin intermediul proiectului de catre membrii grupului tinta vor sprijini procesul de integrare a sistemelor informatice dedicate si a noilor tehnologii in practica medicala curenta si vor determina schimbarea modelului comportamental al grupului tinta prin cresterea gradului de acceptare a tehnologiilor informatizate drept instrumente de baza in practica, educare, comunicare.
 
 
Pentru informatii suplimentare:
Croitoru Dana Luminita
Coordonator partener EUROAPTITUDINI S.A.
 
Catrina Alexandra
Asistent de proiect partener EUROAPTITUDINI S.A.

 

© 2013 euroaptitudini.ro All right reserved